Tekstgrootte
In onze school creëren we een omgeving waar leerlingen, ouders en personeel zich gerespecteerd en geaccepteerd voelen en waar gezamenlijke waarden gedeeld worden. Door structuur te bieden, voorspelbaar te zijn en positief en respectvol met elkaar om te gaan, zorgen we voor een veilig schoolklimaat. We bieden alle kinderen gelijke kansen, waarbij we erkennen dat kinderen verschillen in talent, tempo en temperament. We stimuleren de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. De vertrouwensrelatie tussen de leerkracht, de kinderen en de ouders is voor ons een voorwaarde voor een goed pedagogisch klimaat. Er is veel ruimte voor complimenten en aandacht voor datgene wat goed gaat.
De leerkrachten werken doelbewust aan de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke competenties van leerlingen en de ontwikkeling van hun eigen identiteit. Het gaat om het aanmoedigen van de persoonlijke ontwikkeling van elk kind waarbij zijn/haar identiteit wordt gerespecteerd en het bevorderen van zijn/haar intrede in de samenleving. De leerkracht helpt het kind niet alleen basiskennis, maar ook basisvaardigheden te verwerven en ondersteunt bij de ontwikkeling van de leerlingen tot capabele, autonome en verantwoordelijke burgers. Er is aandacht voor diversiteit, autonomie, verantwoordelijkheid, kennis en een onderzoekende houding.
SBO de Kring is een kleine school waar alle leerlingen en leerkrachten elkaar kennen. De lijnen met ouders zijn vaak kort. We praten met elkaar in plaats van over elkaar, dit geldt voor zowel de leerlingen, ouders als leerkrachten. Dit bevordert een gemoedelijk gevoel en het gevoel van Samen Sterk! De school onderscheidt zich in het bieden van rust en structuur. Er is een duidelijke visie over hoe we met elkaar omgaan. Binnen de school zijn eenduidige regels opgesteld.
Onze schoolregels zijn:
Om de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen te bevorderen werken we met de Kanjertraining. Kanjertraining gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat. Met de Kanjertraining leren kinderen, leerkrachten en ouders zich op een positieve manier te handhaven in allerlei situaties. De leerkrachten geven elke week lessen vanuit de Kanjertraining en doen veel oefeningen en spelletjes op basis van vertrouwen. Iedere week besteden we minimaal drie kwartier aandacht aan de sociaal – emotionele ontwikkeling. Voor de preventie en de-escalatie van ongewenst gedrag wordt het Radarstappenplan ingezet. De leerlingen leren met behulp van de tools vanuit de Kanjertraining en Radar, te denken in oplossingen in plaats van problemen. Dit is niet alleen helpend voor het gedrag maar ook voor het leren.
Halfjaarlijks wordt door zowel de leerkracht als de leerlingen een vragenlijst ingevuld over de sociaal – emotionele ontwikkeling. Op basis van deze uitkomsten wordt de aanpak in de klas bijgesteld.